مقاله “شبکه های اجتماعی مجازی؛ ابزار نوین روزنامه نگاری شهروندی” را یک خرداد امسال در همایش «شبکه‌های اجتماعی مجازی و زندگی روزمره» ارایه کردم.

فایل صوتی این سخنرانی را می‌توانید از اینجا دریافت کنید

فایل پاورپوینت اسلایدهای ارائه شده را می‌توانید از اینجا دریافت کنید

چکیده این مقاله به شرح ذیل است:

جوامع امروز با شهروندانی سر و کار دارد که شاهد درک و لمس رسانه اینترنت هستند، شهروندانی که شاهد گستردگی صعودی اطلاعات و توزیع افقی آن بوده‏اند، همزمان در حالی که جریان تولید و توزیع اطلاعات با ظهور رسانه‏های اجتماعی به عنوان تکنولوژی‏های جدید ارتباطی پهن‏تر و گسترده‏تر می‏شود، شهروندان نیز همگام با آنها دچار تغییر در رویه‏ها شده‏اند.

امروزه سرآمد رسانه‏های اجتماعی جهان، شبکه‏های اجتماعی مجازی هستند و شهروندان نه تنها در این شبکه‏ها منفعل نیستند بلکه به عنوان نماد شبکه‏های اجتماعی به عنوان «کاربران تولیدکننده محتوا» یا «شهروندان روزنامه‏نگار» شناخته می‏شوند. در این شبکه‏ها رابطه و پیوند نزدیکی میان کاربران تولیدکننده محتوا و روزنامه‏نگاران شهروند شکل گرفته است، زیرا هر دوی آنها تنها محتوا تولید و در این شبکه‏ها منتشر می‏کنند. اما تفاوت در تاثیرگذاری و دامنه توزیع محتوای آنهاست. شاید بتوان گفت، شهروندان روزنامه‏نگار همان کاربرانی هستند که در این فضا و مکان جدید محتوا تولید و توزیع می‏کنند.

حوادثی مانند توییت یک فرد از عملیات نیروهای امریکایی در حمله به مقرر بن لادن برای کشتن او نشان داده است. شهروندان روزنامه‏نگار امروز به راحتی می‏توانند معادلات رسانه‏ای آنلاین و آفلاین دنیا را رقم بزنند و به درک، روشنی و درستی محتوا کمک کنند. در عین حال، مفهوم روزنامه‏نگاری شهروندی به طور پیوسته و جدایی‏ناپذیر همیشه همراه با سایر رسانه‏ها وجود داشت است اما دامنه آن همیشه محدود بوده است. در حالی فعالیت شهروندان روزنامه‏نگار در شبکه‏های اجتماعی مجازی به نوعی حیات رسانه‏های آفلاین و آنلاین را بسط داده است.

شبکه‏های اجتماعی سرعت، بازخورد لحظه‏ای و چندصدایی را در روزنامه‏نگاری شهروندی متحول و افزایش داده و عرصه جدیدی برای «روزنامه‏نگاران شهروند» به عنوان «کاربران تولید کننده محتوا» ایجاد کرده است، تا جامعه گفتمانی و چندصدایی را بسط دهند. ایده اصلی پشت روزنامه‏نگاری شهروندی در این است که مردم بدون آموزش روزنامه‏نگاری حرفه‏ای با استفاده از ابزارهای مدرن و توزیع جهانی اینترنت برای ایجاد، تقویت یا بررسی حقیقت رسانه‏ها به صورت خود به خودی یا با مشارکت دیگران فعالیت کنند (Mark Glaser, 2006).

در این مقال سعی شده است، مفاهیمی از شهروندان روزنامه‏نگار، روزنامه‏نگاری شهروندی، رسانه‏های شهروندی و شبکه‏های اجتماعی آنلاین و آفلاین ارایه شود و سپس کاربردهای شبکه‏های اجتماعی مجازی برای شهروندان روزنامه‏نگار و سازمان‏های رسانه‏ای بیان شود.

+ حاشیه ای بر همایش شبکه های اجتماعی   و زندگی روزمره

فایل صوتی پانل‌های همایش را می‌توانید اینجا مشاهده کنید

گزارش سخنرانی‌های این همایش را می‌توانید اینجا مشاهده کنید

گزارش تصویری همایش را می‌توانید اینجا مشاهده کنید

فایل کتابچه‌ی خلاصه‌ی پژوهش‌های همایش را می‌توانید از اینجا دریافت کنید

صفحه اصلی همایش شبکه‌های اجتماعی مجازی و زندگی روزمره