ظریف در فیسبوک بیشتر تعامل میکند. فارسی حرف میزند و مخاطب فارسی زبان داخل و خارج کشور را هدف قرار داده است. ظریف در فیسبوک به مردم گزارش میدهد، به واقع مردم را ولی نعمت خود میداند و به آنها پاسخگو است. جوری که معصومه ابتکار نیز به پیروی از وی در حال ارائه گزارش به مردم است.
حاشیه فیسبوک ظریف بیشتر از متن است، اما این به آن معنی نیست که ظریف به حاشیه رفته است بلکه به این معنی است که سعی میکند کاریکاتورهای انتقادی خودش را نیز در صفحه به اشتراک بگذارد. از حاشیه جلسات و دیدارها عکس منتشر کند و درک کرده است که در شبکههای اجتماعی حاشیه از متن مهمتر است و علاقه بیشتری به آن دارند.
اما فعالیت ظریف در توییتر کاملا متفاوت از فیسبوکش است. ظریف در توییتر انگلیسی توییت میکند، مخاطب انگلیسی زبان این شبکه اجتماعی را هدف قرار داده است و علاوه بر کاربران عادی، خبرنگاران و سیاستمداران زیادی در توییتر وی را دنبال میکنند. حساب کاربری توییتر ظریف به عنوان نخستین سیاستمدار ایرانی از سوی توییتر نیز تایید شده است و گویا هیچ مشکلی هم از این بابت در داخل وجود ندارد و دیگران هم میتوانند به دنبال تایید حساب کاربری خود باشند. ظریف در توییتر بیش از ۷۶ هزار دنبالکننده دارد و بعد از اکانت انگلیسی دکتر حسن روحانی، رییسجمهور کشورمان دومین اکانت پرطرفدار ایرانی است. البته فعالیت ظریف در توییتر نسبت به فیسبوک بسیار کمتر است. وی تا هنگام نوشتن این مطلب تنها ۳۲ توییت کرده است.
ظریف به تازگی به یوتیوب هم پیوست، ک:.۷-نال شخصی در این سایت اجتماعی به اشتراکگذاری ویدیو ایجاد کرده است و قبل از دور دوم مذاکرات ژنو ویدیویی به زبان انگلیسی با زیرنویس ۵ زبان رایج دنیا با عنوان «پیام ایران: راهی به جلو وجود دارد» در آن منتشر کرد و البته در توییتر و فیسبوک خود نیز به اشتراک گذاشت. ویدیویی که محصول یک کار جمعی بود که در وزارت خارجه تولید شده و گویی که قرار است در آینده تیم رسانههای اجتماعی در آنجا ایجاد شود.
وی اینبار علاوه بر مصاحبه با رسانههای رسمی معمول تصمیم به انتشار ویدیو در کانال رسمی خود در یوتیوب گرفت و بسیاری از رسانههای رسمی از جمله صدا و سیما این ویدیو را در بخشهای خبری خود منتشر کردند. گویی که ظریف اعتقاد دارد که جوانان و مردم کمتر رسانههای رسمی را دنبال میکنند و بیشتر در رسانههای اجتماعی حضور دارند.
فعالیت ظریف در رسانههای اجتماعی یک الگو است. الگویی که میتواند برای سایر دولتمردان، سیاستمداران و دستگاههای دولتی و غیر دولتی کشور مورد استفاده قرار گیرد. دولتمردانی که دیگر فعالیتهای سلبی مانند فیلترینگ را ابزاری کارآمد نمیدانند بلکه معتقد به ابزارهای ایجابی و حضور در کانالهای جدید هستند تا پیام صلح دوستی ایران سربلند را به جهانیان برسانند.
پ.ن: این یاداشت در صفحه آخر روزنامه اعتماد امروز چاپ شده است و اگر این لینک فیلتر است از اینجا بررسی کنید.