ساعات آغازین امروز بود که کاربران شبکههایاجتماعی مختلف، خبر از فیلتر شدن اپلیکیشن اینستاگرام دادند. خبری که چندان هم دور از انتظار نبود، مخصوصا بعد از فیلتر شدن سرویس پیامرسان ویچت و شنیده شدن زمزمههایی که حکایت از فیلترشدن اینستاگرام داشت. بعد از گذشت چند ساعت از فیلترشدن اینستاگرام، این سرویس اجتماعی برای برخی از کاربران فیلتر و برای برخی دیگر در دسترس بود. از طرفی صبح امروز اخباری در خصوص تکذیب فیلتر شدن اینستاگرام از طرف کمیته فیلترینگ منتشر شد.
مسئلهای که در این مطلب قصد بررسی آن را داریم این پرسش است که :آیا فیلتر کردن اپلیکیشن اینستاگرام کار درستی خواهد بود؟
پاسخ خیر است. به دلایلی که در ادمه آورده شده است:
۱- اپلیکیشن اجتماعی اینستاگرام یک شبکه اجتماعی است، که کاربرانی از طیفهای مختلف جامعه دارد.
در حقیقت اینستاگرام نمودی از کل جامعه است. مسئلهای که در غالب شبکههایاجتماعی به دلیل فیلتر بودن صادق نیست و این شبکهها میزبان فقط طیف خاصی از کاربران ایرانی هستند. در اینستاگرام بخشها، طیفها و طبقههای مختلف جامعه حضور دارند. به عنوان مثال هنرمندان و ورزشکاران در اینستاگرام حضوری فعال و حقیقی دارند و به دلیل عدم فیلترینگ این شبکهاجتماعی، حضور خود را تایید نیز میکنند. این مسئله در خصوص چهرههای سیاسی، فعالان فرهنگی، رسانههای خبری و… نیز صادق است. چنانکه دیدیم در زمان انتخابات ریاست جمهوری کاندیداهای محترم، ضرورت حضور در این فضا را درک نموده و در آن مشغول فعالیت های انتخاباتی شدند. از این جهت اینستاگرام جامعترین شبکهاجتماعی فعال در ایران است و ظرفیتهای بالقوه فراوانی دارد.
۲- اینستاگرام فرهنگ و درک کاربران از شبکههایاجتماعی را ارتقا داده است.
کاربران این شبکه رفتارهایی مشابه آنچه بر پیج مسی گذشت را از خود بروز نمیدهند. حضور چهرههای سرشناس داخلی و هنرمندانی که طرفداران فراوانی دارند و نزدیکی بیش از پیش کاربران با این اشخاص، مفهوم و کارکردهای شبکههای اجتماعی را بیش از پیش به کاربران داخلی می نمایاند. کاربر ایرانیِ اینستاگرام، حالا بهتر از هر کاربر دیگری با مفهوم و کارکردهای شبکههای اجتماعی و تحولی که در ارتباطات پدیده آمده آشنا می باشد.
۳- اینستاگرام به رونق فضای کسب وکار در فضای مجازی ایران کمک میکند.
اگر از کاربران اینستاگرام باشید، قطعا متوجه اکانتهایی شده اید که مربوط به شرکتها و کمپانیهای داخلی هستند. اکانتهایی که با برگزاری مسابقات مختلف بین کاربران، معرفی محصولات خود و تبادل نظر با کاربران و مخاطبین، درصدد بهبود و رونق کسب وکار خود هستند. درست است که بسیاری از سرویسهای تبلیغاتی بینالمللی امکان استفاده از تبلیغات را به روی ایرانیان بستهاند؛ با این حال بسیاری از کسب وکارها، مخصوصا کسب وکارهای کوچک، به کمک اینستاگرام و طیف کاربران گسترده آن سعی در رونق کسب وکار خود دارند. با پیشرفت این تفکر(رونق کسب و کار با استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی) می توان امید داشت حضور برندها در سایر بخشهای وب فارسی بهتر و گستردهتر شود.
مطالب مطرح شده در بالا فقط بخشی از دلایلی است که در دفاع از عدم فیلترینگ اینستاگرام میتوان به میان آورد. موضوعات دیگری از قبیل نبود مشابه و جایگزین داخلی و غیره نیز وجود دارد که می تواند مورد بررسی قرار گیرد. امید است که همانطور که میگویند، فیلترینگ اینستاگرام یک مشکل فنی بوده است و رفع فیلتر شود.
من اصلا راضی نیستم یعنی ما حقه تصمیم گیری نداریم
خب من بدونه اینستاگرم چیکار کنم