همه از جمله مارک زوکربرگ مدیرعامل فیس بوک می گویند، گوگل پلاس یک شبکه اجتماعی است اما گوگل تاکنون هیجوقت ادعا نکرده است که گوگل پلاس یک شبکه اجتماعی است! (معرفی اولیه گوگل پلاس توسط گوگل)
این یک ابهام منطقی است؟ به نظر می رسد باید به ساختار شبکه های اجتماعی نگاه کنیم تا بتوانیم به این ابهام پاسخ دهیم.
اگر پرزنت آدامز درباره شبکه های اجتماعی را مد نظر قرار دهیم. ساختار زیر پدید می آید. این ساختار درباره روابط انسانی (دوستان) است که در فیس بوک به عنوان بزرگترین شبکه اجتماعی جهان وجود دارد. (فیس بوک برطبق آمار تایید نشده ۷۵۰ میلیون کاربر دارد)
بحث این نیست که گوگل باید از روابط شبکه اجتماعی فیس بوک تقلید کند، بحث این است که گوگل پلاس یک ساختار جدیدی را ارایه کرده است که گراف زیر آدامز شاید آن را معرفی کند. ساختاری که برطبق حلقه ها پدید می آید. (مطلب بریان سولیس را دراین باره بخوانید)
اما یک نکته کاملا روشن است. گوگل از ناموفق بودن حریم خصوصی در فیس بوک و توییتر استفاده کرده است. زیرا بزرگترین انتقاد به شبکه های اجتماعی همیشه بحث تنظیمات حریم خصوصی بوده است. زیرا بسیار سخت است که شما مفهوم “دوست” و “آشنا” را در فیس بوک و توییتر مجزا کرد. اما در حلقه های گوگل این امکان پذیر است. به عنوان مثال ما به گروه دوستانمان اعتماد کامل داریم اما آیا به آشنا نیز می توان اعتماد کامل داشت! (پیشنهاد مطالعه مقاله بی بی سی در این باره)
نکته دیگر این است که ساختار فیس بوک براساس فریندشیپ است و ساختار توییتر براساس فالور است. اما گوگل پلاس در حلقه ها فالور و فریندشیپ را مجزا می کند. یعنی شما می توانید یک عده را به عنوان دوست قرار دهید و رابطه اینگونه شکل می گیرد و عده دیگری را به عنوان فالور یا آشنا یا هرچیز دیگر!
موضوع دیگر این است که گوگل پلاس را با فیس بوک و توییتر مقایسه می کنند. به نظرم این مقایسه درست نیست. اگر به رشد کاربر هم نگاه کنیم. باز قابل قیاس نیست. زیرا فیس بوک و توییتر به عنوان یک استارتاپ نوپا پا به عرصه گذاشتند در حالی که گوگل پلاس با برند معروف گوگل وارد شده است. اما نمودار زیر نیز مقایسه ایست که درباره دست یافتن به ۱۰ میلیون کاربر توسط این سه شرکت ارایه شده است. توییتر نزدیک ۲ سال و فیس بوک نزدیک ۲ سال و ۱۲۲ روز طول کشیده است که ۱۰ میلیون کاربر جذب کنند! اما گوگل پلاس تنها ۱۶ روز.
به هر صورت، اگر بخواهیم مقایسه ای کوتاه بین گوگل و فیس بوک انجام دهیم می توان نتایج زیر را بدست آورد:
در زمینه ارتباطات:
– جی میل گوگل در مقابل ایمیل فیس بوک
– گوگل ویس در مقابل چت تصویری فیس بوک
– گوگل پاتق در مقابل چت تصویری فیس بوک
اشتراک گذاری:
– لایک فیس بوک در مقابل گوگل پلاس وان (البته گوگل پلاس وان به جستجوی اجتماعی نیز افزوده می شود)
– بارگذاری عکس (فعلا بساط اشتراک عکس در پلاس داغ است، حتی می گویند جایگزینی خوبی برای فیلکر است)، ویدیو، لینک، محتوا و ذخیره در سرورهای هردو
امکانات:
– فیس بوک Place در مقابل گوگل Lattitude
– اضافه کردن اپلیکشین های (App) مختلف در فیس بوک در مقابل گیم فیکشن (Gamification) گوگل
بعید نیست که شما یک روز شاهد نابودی فیس بوک باشید. زیرا شبکه اجتماعی مای اسپیس که می گفتند ۱۲ میلیارد دلار ارزش دارد، فقط ۳۵ میلیون دلار فروخته شد. (البته مای اسپیس از دارایی هایی مورداک و نیوزکروپشن بود که قبلا از اتفاقات اخیر فروخته شد)
به نظر می رسد، گوگل به جای اینکه به دنبال آن باشد که پلاس را به عنوان یک شبکه اجتماعی معرفی کند، به دنبال آن است ساختار جدیدی را به شبکه های اجتماعی فعلی اضافه کند یا به نوعی به دنبال نابودی رشد شبکه های اجتماعی همچون فیس بوک است و در نهایت ارایه ساختار اجتماعی جدید در شبکه های اجتماعی است.
پ.ن۱: گوگل دیروز شبکه اجتماعی Fridge را برای توسعه گوگل پلاس خرید. ابهامات بیشتر می شود!
پ.ن۲: گوگل پلاس هم اکنون ۲۰ میلیون بازدیدکننده انحصاری دارد. که ۶۳ درصد آنها مرد هستند و تنها ۵ میلیون کاربر از امریکا هستند. گزارش مشیبل را بخونید.
علی رغم اینکه مطلب خوبی است و به نظرم تفاوتها و شباهتها را خوب توضیح داده اما در بیان استدلالهایی که نشان دهد پلاس شبکه اجتماعی نیست موفق نبوده. تنها دلیل ذکر شده این است که ساختار و روابط شبکه ای پلاس و فیس بوک متفاوت است که این دلیل قانع کننده ای نیست به خصوص که گراف ارائه شده هم کامل نیست دوستانی که در هر یک از حلقه های یک فرد هستند ممکن است با دوستان دیگر در حلقه های دیگر آن فرد تشکیل حلقه های دیگری دهند و نهایتا حلقه های تو در تو شکل می گیرد که به نظرم این کاملا ساختار شبکه اجتماعی است.
نکته دیگر اینکه به نظرم این مطلب با مطلبی که درمورد مفهوم شبکه های اجتماعی روی وبلاگ تان گذاشتید مرتبط است. من با توجه به نظری که در آن پست هم دادم فکر می کنم رویکرد طراحان تکنولوژی می تواند با رویکرد کاربران متفاوت باشد. در اینجا هم در بهترین حالت گوگل قضاوتی درباره شبکه اجتماعی بودن یا نبودن پلاس نکرده یعنی قضیه را مسکوت گذاشته اما عملا طراحی و امکانات ارائه شده مشابه یک شبکه اجتماعی است که خودتان هم در این مطلب به برخی شباهت های پلاس و فیس بوک اشاره کردید. از طرفی دریافت عموم کاربران هم این است که پلاس شبکه اجتماعی است و دریافت کاربران هم در قضاوت نهایی مهم است.
بیش از این نمی توانستم توضیح دهم. چون مطلب خیلی طولانی می شد برای همین لینک منابع یا اطلاعات بیشتر را قرار دادم تا خواننده در هر قسمت بتواند مفهوم را دنبال کند. اما در کل با نظر شما موافق هستم اگرچه که من نظرم را پاراگراف آخر اعلام کردم. پلاس می خواهد نوعی جدید از روابط را در مفهوم شبکه اجتماعی ارایه دهد، روابطی که با سایر ابزارهای گوگل همچون جستجو، رنک و غیره در آمیخته است. البته این دیدگاه هم می تواند مطرح باشد که گوگل با پلاس میخواهد به نوعی ابزارهایش را اجتماعی تر کند.
با سلام
من مرجان هستم . دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی دانشگاه علامه طباطبایی . راستش موضوع پایان نامه من به حوزه رسانه های اجتماعی مربوط می شود که بیشتر دید بازاریابی و بازرگانی در ان حاکم است . ولی به کمک عزیزانی که در حوزه رسانه های اجتماعی دانش و تحصص دارند احتیاج دارم .
لطفا به من اطلاع دهید که چطور می توانم با عزیزان در این حوزه تماس بگیرم.
mmr_bm83@yahoo.com
شاید بشه اسمش رو یک بافتار اجتماعی گذاشت!
که مفهوم شبکه اجتماعی را دگرگون می کنه!
در واقع اصلا نمیشه و نباید با مفاهیم و تعاریف کلاسیک یا فعلی بررسیش کرد. چون همزمان با شکل گیریش داره مفهوم تولید می کنه.
دقیقا همینطوره ابراهیم جان. با مفاهیم فعلی نمی شود گوگل پلاس را بررسی کرد و دارد ساختار جدید در شبکه های اجتماعی القا می کند
یک نکته دیگر هم قابل بحث است: کدام یک از این دو ساختار به شبکه ها و ارتباطات “واقعی”نزدیکتر و شبیه تر هستند؟ آیا این پارامتر می تواند معیاری برای سنجش برتری یا موفقیت این شبکه ها باشد؟
به نکته خوبی اشاره کردید آقای سلیمانی. باید همینطور باشد. شبکه های اجتماعی مجازی در امتداد شبکه های اجتماعی واقعی باشند. به نوعی آنها را تقویت کنند. بعضی اوقات ما این نکته را فراموش می کنیم.
امار قابل تاملی بود
نکات جالب و مطالب پر محتوایی بود