محتوای زرد رسانه های اجتماعی فارسی

امروز هر کسب و کار و برندی به صورت اجتناب ناپذیر در رسانه‌های اجتماعی عمومی صفحه یا اکانت دارند. دلیل آن هم این است که مخاطب امروزی در این رسانه‌ها وقت می‌گذرانند و باید برای ارتباط با آنها به سوی این رسانه‌ها رفت.

رسانه‌های اجتماعی امروز اجتماع آنلاینی هستند  که مطمئا اصولی برای مدیریت آنها وجود دارد. اصولی که نیازمند فردی است که مدیر اجتماع آنلاین (Online Community Manager) نامیده می‌شود. اما کسی که به عنوان مدیر رسانه‌های اجتماعی (Social Media Manager) در این رسانه‌ها فعالیت می‌کند، باید یک سری وِیژگی‌های داشته باشد که فرد دیگری ندارد. یکی از این ویژگی‌های مهم مدیریت محتوا در این رسانه‌هاست. آنچه که امروز در برای معرفی محتوای فارسی رسانه‌های اجتماعی (فیس‌بوک) رخ می‌دهد:

“بکوب اون لایکو”، “اولی لایک دومی شیر”،  “عکس زیر چندتا لایک داره”، این کلمات امروز در فیس‌بوک از سوی مدیران صفحات یا حتی کاربران دیگر عادی شده است و حتی بعضی ها آن را به سخره می‌گیرند. اما اتفاقی که رخ داده این است که این کلمات به عنوان مفهوم (Concept) در حال عمومی شدن است که متاسفانه صفحات رسمی سایت‌های و برندهای معتبر نیز از این جملات استفاده می‌کنند!

جالب این است که گویا کاربران نیز با این کلمات تحریک می‌شوند و لایک و شیر می‌کنند! اما منطقی به نظر نمی رسد. لایک و شیر به علت داد زدن و درخواست مدیران صفحه نیست بلکه به خاطر محتوایی است که در آن مطلب وجود دارد.

آنچه که در دنیا برای مدیریت محتوای صفحات یا اکانت‌های رسمی رسانه‌های اجتماعی وجود دارد، تدوین استراتژی رسانه‌های اجتماعی (Social Media Strategy) است که در آن نقشه راه فعالیت مدیران و کارمندان در رسانه‌‌های اجتماعی مشخص می‌شود.

 امروز یکی از کارکردهای اصلی رسانه‌های اجتماعی این است که محتوا را غنی کنند (ویکی پدیا مثال خوبی در این زمینه است) سعی در تولید و افزایش دانش از طریق محتواست اما متاسفانه زردی که امروز در رسانه‌های اجتماعی و در کل وب فارسی وجود دارد، گاهی باعث می‌شود مدیران صفحات و رسانه‌های اجتماعی فارسی نیز به اشتباه در این زردی شریک می‌شوند و به آن دامن می‌زنند. (زردی رسانه‌های اجتماعی ادامه زردی رسانه‌های جمعی از جمله رادیو، تلویزیون و مطبوعات است)

این کاملا درست است که اکانت های رسمی  باید در رسانه‌های اجتماعی محتوای رسمی نداشته باشد و ادبیات آن متفاوت باشد اما قرار نیست ادبیات محاوره شود! ادبیات محاوره و سخیف در شان یک اکانت رسمی و برند بین المللی نیست.

گاهی باید به این فکر کنیم که دکمه لایک و شیر تنها یک عدد است که بالا و پایین می‌رود و باید از خود بپرسیم آیا ارزش دارد اعتبار و خوشنامی یک مجموعه به خاطر این اعداد بالا و پایین برود؟ اینجاست که می گویند “مرا کیفیت چشمان تو کافیست!”.

در همین باره بخوانید:

دنیای مجازی یا فاجعه مجازی در ایرانمدیریت شبکه های اجتماعی – شایان شلیله

پرهامحرکت آماتور نشنال جئوگرافیک فارسی در فیس بوک و چند نکته – پرهام باغستانی