محمدجواد ظریف، وزیرخارجه کشورمان چندگام از بقیه وزرا و دولتمردان در استفاده از شبکههای اجتماعی جلوتر است. سیاستها و منافع ملی کشور را با زبان مردم در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارد. اما سؤال اساسی که پیش میآید این است که با این بینش ظریف، چرا وزارت خارجه به عنوان یک دستگاه دیپلماسی به صورت رسمی در شبکههای اجتماعی حضور ندارد تا دیپلماسی شبکههای اجتماعی را در دنیا تسریع بخشند.
در این مطلب سعی بر آن داریم مزایای حضور وزارت خارجه کشورمان را علاوه بر حضور جناب ظریف در شبکههای اجتماعی بررسی کنیم.
۱- دیپلماسی رسمی: شاید هماکنون پیامهای رسمی وزارت خارجه بهطور غیررسمی از کانال دکتر ظریف در شبکههای اجتماعی منتقل میشود اما به واقع نیاز است که این وزارتخانه حسابهای کاربری رسمی در این زمینه داشته باشد تا افراد قدرت پیگیری مسائل و دیدگاههای خود را داشته باشند، حفظ و گسترش یابد.
۲- بازخورد و پیگیری: یکی از مشکلاتی که دکتر ظریف بارها به آن اشاره کرده این است که حجم نظرات مردم در پستهای وی بسیار زیاد است، ار این رو تیمی در وزارت خارجه میتواند این پیامها را دریافت، تحلیل و بررسی کند تا حضور آنها جدیتر و رسمیتر باشد.
۳- تعامل دیپلماتیک با جهانیان: دستگاه دیپلماتیک کشور میتواند بهطور رسمی و جدی پیامها و نظرات کشور را با حفظ منافع ملی از طریق شبکههای اجتماعی به سایر همتایان خود در جهان برساند و حتی تعامل نزدیکتر و دقیقتری از این طریق با سایر وزارتخانهها و وزرای کشورهای دیگر داشته باشد، زیرا طبیعتاً دکتر ظریف وقت تعامل رسمی و جدی را از طریق شبکههای اجتماعی با آنها ندارد.
۴- سرمایه اجتماعی شبکهای: باتوجه به سرمایه اجتماعی بالایی که وزیر امور خارجه در شبکههای اجتماعی برای دستگاه دیپلماتیک به وجود آورده است، با برنامه و استراتژی میتوان از این سرمایه اجتماعی به صورت هدفمند در جهت منافع ملی و دیپلماتیک استفاده کرد و برخی امور را به آنها سپرد یا حتی جریانسازی شبکهای را با آنها ایجاد کرد.
۵- الگو برای سازمانهای ایرانی: همانطور که هماکنون فعالیت وزیر خارجه در شبکههای اجتماعی برای سایر دولتمردان میتواند الگوی مفید و درستی باشد، حضور وزارتخارجه نیز میتواند فتح بابی برای سایر وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی باشد، تا در کنار مردم قرار گیرند، بخصوص که نگاه ظریف در این حوزه بسیار والاست و مبحثی با عنوان ضرورت و توجیه مطرح نیست.
امید است، علاوه بر ظریف، وزارت خارجه به صورت رسمی مانند وزیر خود در شبکههای اجتماعی حضور یابد و صدا و دیپلماسی رسمی این وزارتخانه را به همه جهانیان منتقل کند.
پ.ن: این یاداشت در روزنامه ایران امروز منتشر شده است.