آیا گوگل ریدر (گودر) یک شبکه اجتماعی است؟ این عنوان پست قبلی بود که بسیاری از دوستان و سرورانم منت گذاشته و نظرخودشان را در ان باره نوشته اند.

برای مقدمه کامنت نسبتا بی طرف خانوم مرضیه خلقتی، کارشناسی ارشد علوم ارتباطات دانشگاه تهران را قرار می دهم:

براساس شباهتهایی که بین گودر و شبکه های اجتماعی وجود داره – و در کامنتها هم اشاره شد- میشه دو رابطه بین اونها فرض کرد:
۱- گودر را فیدخوانی بدانیم که برخی قابلیتهای شبکه های اجتماعی را هم داراست (نگاه طراحان تکنولوژی)
۲- گودر را شبکه اجتماعی بدانیم که مهمترین کارکرد آن فید خوانی است (نگاه کاربران)

به نظر من هر دو این رویکردها میتونه درست باشه اما از دو منظر متفاوت. این دو منظر متفاوت ناشی از تفاوت دیدگاه طراحان تکنولوژی و کاربران استفاده کننده از تکنولوژیه. براساس تئوری ساختار تطبیقی دو فرایند در زمینه استفاده از تکنولوژی وجود داره که براساس اون شاید در مورد گودر بشه گفت:
هدف غایی گودر (یعنی ساختار فراهم شده از سوی طراحان تکنولوژی ) فیدخوانی، دسترسی به اخبار به روز شده سایت های مورد علاقه و نوعی مدیریت اونهاست اما از جنبه اجتماعی (یعنی ساختارهایی که در تعامل اجتماعی مردم با تکنولوژی ظاهر میشه) گودر بیشتر یک شبکه اجتماعی با قابلیتهای ارتباطات دوستانه است، یعنی به نظر میرسه نظر طراحان تکنولوژی به رابطه اول و نظر استفاده کنندگان به رابطه دوم نزدیکتر باشه (ممکنه برای یه کاربر ابزارهای ارتباطی حداقلی گودر- در مقایسه با بعضی از شبکه های اجتماعی- به عنوان یک کارکرد اصلی جلوه کنه ولی چیزی که گودر اساسا به خاطر اون تسهیل شده خبرخوانیه)

نگاه موافقان: گودر یک شبکه اجتماعی است

نام تخصص دیدگاه
دکتر حمید ضیایی پرور دبیرسرویس دانش و سلامت روزنامه همشهری و مدرس دانشگاه شبکه های اجتماعی به مجموعه ای از سرویس هایی گفته می شوند که کارشان به اشتراک گذاری محتوا میان کاربران است این محتوا می تواند متن ، لینک ، عکس ، فیلم و یا فایل باشد. لذا برخی از این شبکه ها کارشان صرفا اشتراک گذاری فیلم است مثل یوتیوب ، برخی به صورت مشارکتی متن و محتوا تولید می کنند مثل ویکی پدیا ، برخی صرفا برای ارتباطات دوستانه و شبکه سازی میان دوستان کاربرد دارند مانند اورکات یا فیس بوک ، اطلاق شبکه اجتماعی به یک سایت اشتباه است. بر این اساس گودر قطعا یک شبکه اجتماعی است
احسان پوری کارشناس ارشد علوم ارتباطات با فالو کردن بچه های گودری از اطلاعات و وقایع حوزه تخصصی ام مطلع می شم و تبادل اطلاعات می کنم. گودر برای من خبرخوان نیست بلکه شبکه ارتباطی من با دیگران است این ارتباط به فضای فیزیکی کشیده شده و بر عکس از فضای فیزیکی به گودر…
رضا قربانی دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت رسانه دانشگاه تهران شبکه‌های اجتماعی یک جور سرویس هستند. این را دقت کنیم. الان دیگر با یک نرم‌افزار روبه‌رو نیستیم. سرویس مفهومی فراتر از یک نرم‌افزار است. در خود سرویس چیزی داریم به نام ارزش افزوده. یعنی اگر سرویسی ارزش افزوده نداشته باشد که سرویس نیست. این برای من و دیگر دوستانی که گاهی به اشتباه می‌گوئیم سرویس ارزش افزوده. حالا اگر شما آمدی و در یک پایلوت نرم‌افزاری ارزش افزوده‌ای ایجاد کردی کردی به شرطی که آدم‌ها در آن به هم وصل شوند و چیزهایی را با هم به اشتراک بگذارند یک سرویس شبکه اجتماعی درست کردی. بنابراین سایت دوست یابی نداریم بلکه سرویس شبکه اجتماعی داریم که در زمینه دوست یابی متخصص شده است.
محمد خواجه پور دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت رسانه دانشگاه تهران خوب وقتی اینجا کارکرد شبکه اجتماعی را دارد. چرا شبکه اجتماعی تعریف‌اش نکنیم؟
ابراهیم اسکندری پور دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت رسانه دانشکده صدا و سیما البته تو ایران تعریف همه چیز دگرگون شده! کاربری که الا ن داره از اونجا میشه مهمه. نمیشه مجموعه (گوگل باز+گوگل رید+گوگل پروفایل ) رو یه شبه شبکه اجتماعی دونست !؟ که با تعاریف کلاسیک شبکه هم نزدیکه
فرهاد خلفیان کارشناس روابط عمومی شرکت هیپکو در این تعریف جامعه کاربرانی که علاقه مندیها، افکار و عملکردهای خودشان را با دیگران به اشتراک بگذارند و بلعکس مهم است. شبکه های اجتماعی برای اینکه مخاطب محتوا را تغییر دهد یا مشخص کند. بسیار این شبکه ها را تعاملی کرده است. شاید در مورد وبلاگ ها نتوانیم این اصطلاح را بکار ببریم چرا که نویسندگان وبلاگ ها در مورد دانستن اطلاعات خوانندگان خود اطلاعاتی ندارند.
احمد طالبی یک فعال گودری شما یه واژه‌ای دارید به اسم “شبکه اجتماعی”، فعلا هم که کسی نخواسته این واژه یا تعریفش را تغییر بده. مناقشه بر سر اینه که تا چه حد ویژگیهای گودر بر مشخصاتی که جامعه علمی برای شبکه اجتماعی میشناسه مطابقت میکنه.
مهران نصر کارشناس ارشد علوم ارتباطات اجتماعی با دوستانی که گودر را یک شبکه اجتماعی می‌دانند موافقم. احتمالا انتظار گوگل از “ریدر” در حد همان خبر خوان بوده است، اما کارکردهای آن در حال حاضر به عنوان “گودر” برای ما آن را به یک شبکه اجتماعی خیلی نزدیک‌تر کرده، در واقع اگر بخواهیم فقط از جنبه‌ی ساختار ابزار رسانه‌ای به آن نگاه کنیم، همان خبر خوان است، اما اگر کارکرد و روابط حاصل شده از آن به عنوان “گودر” را در نظر بگیریم، یک فضای اجتماعی‌ست که به کاربران احساس همزیستی را القا می‌کند.

نگاه مخالفان: گودر شبکه اجتماعی نیست

نام تخصص دیدگاه
پدرام الوندی کارشناسی ارشد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی توی کار آکادمیک نمیشه با ترمینولوژی شوخی کرد. شبکه اجتماعی مختصات خودش رو داره و برای یک شهروند مثلا هلندی یا سوئدی گودر خبرخوانه و نه بیشتر. کاکرد گودر در ایران بیش از ظرفیتهای اون هست. دلیلش هم شرایط اجتماعیه. به هرحال رسانه در بستر جامعه تعریف میشه و کارکردش یه چیز جبری نیست و این درسته.
امین ثابتی فعال و بلاگر حرفه ای وب اگر بخواهی به صورت کلی تعریف کنی از نظر من گوگل ریدر یک ابزار وب هست نه یک شبکه‌ی اجتماعی. بعضی از دوستان به دلیل قابلیت کامنت‌گذاری در گوگل ریدر می‌گویند که گوگل یک شبکه‌ی اجتماعی هست که درست نیست! اگر اینجوری باشه وب ۱ یا همون وب‌سایت‌های دهه‌ی ۹۰ میلادی که بازدیدکنندگان می‌توانستند در گست لیست نظرشون را بگذارند هم شبکه های اجتماعی هست! برای همین گوگل ریدر یک ابزار وب هست نه شبکه‌های اجتماعی و حالا اینکه ایرانی‌ها در آن بعضی وقت‌ها چت و… می‌کنند و به نوعی ایرانیزه کرده‌اند ماجرا را متفاوت می‌کند. مثل خیلی از ابزارهای دیگه که ایرانیزه کردیم و در برخی موارد به بیراهه هم بردیم (یاهو ۳۶۰ را به یاد بیاورید)
شبکه‌های اجتماعی ابزارهای وبی هستند که شما در آن قابلیت اینتراکتیو به صورت زنده یا همون Real Time را دارید. مثلا در توییتر، فیس‌بوک و فرندفید افراد در همان لحظه بازخورد متن، تصویر و هر چیزی که به اشتراک گذاشته‌اند را می‌بینند و مانند یک بازی زنده قابل پیگیری هست اما در گوگل ریدر شما نیاز به Refresh کردن دارید و به نوعی یک ابزار شبیه به شبکه‌های اجتماعی است اما شبکه‌ی اجتماعی نیست.

(نظرات شخصی من در پستی جداگانه ارایه می شود اما این متن که به نظرم ارزش آن به اندازه یک مقاله علمی است، همچنان به روز می شود و منتظر نظر شماست).