ششمین نمایشگاه رسانه های دیجیتال ۱۴ الی ۲۳ مهرماه جاری در مصلی تهران برگزار می شود و این روزها اکثرا فعالان حوزه درگیر برنامه ریزی برای حضور در این نمایشگاه هستند.
به نظرم، برای حضور در این نمایشگاه باید به ۱۰ اساسی پاسخ دهیم؟
۱- هدف از حضور در این نمایشگاه چیست؟
۲- مخاطب چرا باید به غرفه شما مراجعه کند؟
۳- برنامه تبلیغاتی شما برای جذب مخاطب چیست؟
۴- تفاوت شما با سایر غرفه ها در استراتژی جذب مخاطب چیست؟
۵- خلاقیت در غرفه شما چگونه نمود پیدا می کند؟
۶- چه اطلاعاتی از مخاطب دریافت می کنید؟
۷- چه محتوایی به مخاطب ارائه می کنید؟
۹- زمان بندی فعالیت ها چگونه است؟
۱۰- فیدبک ها کجا ثبت می شود؟
در نمایشگاه شما باید مخاطب را درگیر غرفه خود کنید. باید برند و فعالیت شما که همراه با خلاقیت است در ذهن مخاطب نقش بندد. بهترین مکان برای ارتباط و تعامل فیزیکی کسب و کار شما با مخاطبتان همین نمایشگاه است، پس به آنها احترام بگذراید تا در ذهنها بمانید.
اما برای درگیر کردن مخاطب فراتر از اینها باید چه کاری انجام داد؟ بهترین رویکرد تعامل مخاطب با غرفه بدون دخالت انسان است! اجازه بدهید مخاطب به غرفه شما فکر کند. با غرفه شما همراه شود بدون دخالت شما! مخاطب امروزی اگر فکر کند که قرار است پرزنت شود فرار می کند. اگر تبلیغات مستقیم به آن خورانده شود بازهم پا به فرار می گذارد. شما باید احساس مخاطب را همراه خود کنید نه کیف پول آن را!
به عنوان مثال، مک دونالد بیلبورد تعاملی را در سوئد راه اندازی کرده است. بیلبوردی که کاربران از طریق آن می توانند با برنده شدن در بازی پنگ (Pong) غذای رایگان از نزدیک ترین رستوران مک دونالد دریافت کنند. (اینجا را بخوانید) همچنین می توانید ۱۰ بیلبورد تعاملی دیگر را اینجا ببنید.
حضور در نمایشگاه یک بحث است و ارتباط مدوام و پویا با مخاطب آنجا بحث دیگر است که باید برای بعد از نمایشگاه برای آن برنامه مدون داشته باشید.
پ.ن: سال گذشته تجربه حضور کامل در پنجمین دوره نمایشگاه رسانه های دیجیتال را داشتم که برداشتم از این نمایشگاه را اینجا منتشر کردم.