اگر این روزها به خبرگزاری فارس مراجعه کرده باشید، حتما دکمه های اشتراک گذاری اجتماعی (Social Sharing) یا بوکمارکینگ اجتماعی (Social Bookmarking) اخبار به رسانه های اجتماعی از جمله فیس بوک، توئیتر، گوگل پلاس، فریندفید، پینترست، لینکدین و غیره را می بینید! تعجب نکنید، همه این رسانه ها در ایران فیلتر هستند و این حرکت فارس تعجب همه را در پی داشته است!

سوشیال بوکمارکینگ روشی برای کاربران اینترت جهت به اشتراک گذاری، سازمان دادن، جستجو کردن و مدیریت بوکمارک های منابع وب است. به عبارتی دیگر بوک مارکهای اجتماعی ارجاع محتوا به منابع مختلف وب است که یکی از اساسی ترین آنها رسانه های اجتماعی است. اما استفاده از دکمه های اشتراک گذاری اجتماعی در فارس چند نکته اساسی در پی دارد:

۱- رسانه های اجتماعی اجتناب ناپذیر هستند: رسانه های اجتماعی در حال دزدیدن مخاطب سایر رسانه ها هستند، فیس بوک در حال حاضر حدود یک میلیارد کاربر دارد. ورود به این عرصه برای استفاده از ظرفیت آنها اجتناب ناپذیر به نظر می رسد و سایر رسانه ها همچون فارس در آینده مجبور به استفاده از ظرفیت این رسانه ها هستند.

۲- فضای استفاده از رسانه های اجتماعی شفاف نیست: مطمئا فارس در این عرصه پیش قدم است اما سوال این است که چرا سایر رسانه ها از این ظرفیت استفاده نمی کنند؟ فضای رسانه های اجتماعی در ایران همچنان غیر شفاف است و فعالیت های به طور موردی انجام می شود.

۳- از لحاظ شرع فعالیت در رسانه های اجتماعی بدون اشکال است: چندی پیش فردی استفتاءی با شماره ۱۶۰۲۷۵ از دفترحضرت آیت‌الله خامنه‌ای انجام داد که پاسخ رهبری درباره فعالیت در سایت “فیس ‌بوک” این بود: “به‌طور کلی اگر مستلزم مفسده (مانند ترویج فساد، نشر اکاذیب و مطالب باطل) بوده و یا خوف ارتکاب گناه باشد و یا موجب تقویت دشمنان اسلام و مسلمین شود، جایز نیست والا مانعى ندارد. ” به عنوان مثال، سایت اطلاع رسانی آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در توییتر اکانت دارد و به لحظه به لحظه اخبار مرتبط با رهبری را منتشر می کنند، در اینستاگرام نیز به شدت عکس های مرتبط با دیدارها را منتشر می کنند.

۳- فعالان رسانه های اجتماعی برنده هستند: هر سازمان یا فردی که در رسانه های اجتماعی فعالیت کنند مطمئا در این عرصه برنده است و قاعدتا استفاده از رسانه های اجتماعی برای انتشار اخبار امری پسندیده و مبارک است اما استفاده انحصاری خیر! به عبارتی شاید این پیش قدمی خبرگزاری فارس از این بابت باشد که سایر رسانه ها برای حضور در رسانه های اجتماعی ریسک لازم را انجام ندادند ولی می توان امیدوار بود که آنها نیز به این جمع ملحق شوند و این حرکت فارس راه را برای آنها باز می کند.

۴- مخاطب محوری رویکرد جریان رسانه امروز جهان است: امروز مخاطبان در رسانه های اجتماعی هستند فردا معلوم نیست در کجا باشند زیرا قبل از سال ۲۰۰۶ جای دیگر بودند اما نکته این است که رسانه ها باید به دنبال مخاطبان باشند نه مخاطب به دنبال رسانه! آن هم جریان دوسویه و تعاملی که مخاطب احساس برابری کند.

۵- همگرایی رسانه ای: آینده رسانه رقابت با یکدیگر نیست بلکه ادغام و همرایی برای همگرایی است که بهترین نوع خدمت و محتوا را به مخاطب ارائه دهند که در این راه رسانه های جمعی، آنلاین و اجتماعی با یکدگیر همراه می شوند.