کتاب «رسانهها؛ روند همگرایی و تحولات فناورانه» مجموعه مقالاتی است که به اهتمام فرزانه نزاکتی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات تدوین شده است.
گردآورنده این مجموعه مقالات در مقدمه تاکید کرده است که، اهمیت روزافزون موضوع همگرایی و تحولات فناورانه رسانهها در حوزه ارتباطات و رسانههای جمعی و نبود ادبیات علمی قابل توجه در این زمینه، مهمترین عامل تهیه مجموعه مقالاتی با عنوان «روند همگرایی و تحولات فناورانه رسانهها» در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بوده است تا در آن با نگاهی به ابعاد مختلف و تأثیرات این مقوله، برای مطالعات و تحقیقات بعدی چشمانداز مناسبی ایجاد شود.
از همگرایی و تحولات فناورانه رسانهها به عنوان «سومین انقلاب ساختاری ارتباطات» یاد میشود. همگرایی رسانهها، تغییرات عمدهای در شیوه تولید، طراحی و استفاده از رسانهها در دنیای جهانی شده ما بوجود آورده است. جریان «همگراسازی» رسانهها را میتوان به جریان «جهانیسازی» تشبیه کرد که موجب بازتعریف حوزههای مختلف زیست از جمله تجارت، اجتماع، فرهنگ، سرگرمی و حقوق شده است.
در این کتاب، همگرایی و تحولات فناورانه رسانهها در چهار بخش تشریح و تبیین شده است:
بخش اول- جنبههای نظری
مقالههای مرتبط با این بخش عبارتند از: «فناوریهای نوین ارتباطی؛ مدلی برای همگرایی فناوری، انسان و جامعه؛ دکتر مسعود کوثری»، «همگرایی رسانه؛ پیشینه تاریخی و آینده پیش رو؛ دکتر زهره شاهقاسمی» و «چالشها و ظرفیتهای همگرایی رسانهای در جهان دوفضایی شده؛ علی حاجیمحمدی».
بخش دوم- جنبههای رسانهای
این بخش شامل چهار مقاله است: «فناوریهای نوین پخش تلویزیونی و سیاستگذاری تلویزیون در ایران؛ دکتر عبدالله بیچرانلو»، «سینما و فناوریهای نوین ارتباطی؛ بهارک محمودی»، «بازیهای آنلاین و همگرایی رسانهای: ترکیب خلاقانه رسانهها؛ مطالعه موردی بازی تراوین؛ دکتر آوات رضانیا» و «همگرایی فناوری با رویکرد رسانههای اجتماعی؛ جواد افتاده».
بخش سوم- جنبههای روزنامهنگاری
مقالههای این بخش عبارتند از: «همگرایی در رسانههای خبری آنلاین: بررسی انواع همگرایی در روزنامههای چاپی و آنلاین؛ دکتر مقداد مهرابی» و «از روزنامهنگاری شهروندی تا شبکهوندی؛ همگرایی و آیندهنگری یک حرفه؛ دکتر حسین بصیریان جهرمی».
بخش چهارم- جنبههای اجتماعی
مقالههای این بخش شامل «تحولات فناورانه رسانههای اجتماعی و مشارکت سیاسی؛ دکتر حمیده مولایی» و «همگرایی رسانهها و آموزش مجازی در مدارس و دانشگاهها؛ دکتر عباس تقیزاده» است.
کتاب «رسانهها؛ روند همگرایی و تحولات فناورانه» در ۳۲۶ صفحه و شمارگان ۱۰۰ نسخه و با قیمت ۱۵۰ هزار ریال منتشر شده است.