کتاب «رسانه‌‏ها؛ روند همگرایی و تحولات فناورانه» مجموعه مقالاتی است که به اهتمام فرزانه نزاکتی در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات تدوین شده است.

rasaneha_ravande_hamgaraee11

گردآورنده این مجموعه مقالات در مقدمه تاکید کرده‌ است که، اهمیت روزافزون موضوع همگرایی و تحولات فناورانه رسانه‌ها در حوزه ارتباطات و رسانه‌های جمعی و نبود ادبیات علمی قابل توجه در این زمینه، مهمترین عامل تهیه مجموعه مقالاتی با عنوان «روند همگرایی و تحولات فناورانه رسانه‌ها» در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات بوده است تا در آن با نگاهی به ابعاد مختلف و تأثیرات این مقوله، برای مطالعات و تحقیقات بعدی چشم‌‏انداز مناسبی ایجاد شود.

از همگرایی و تحولات فناورانه رسانه‌ها به عنوان «سومین انقلاب ساختاری ارتباطات» یاد می‌شود. همگرایی رسانه‌ها، تغییرات عمده‌ای در شیوه تولید، طراحی و استفاده از رسانه‌ها در دنیای جهانی ‏شده ما بوجود آورده است. جریان «همگراسازی» رسانه‌ها را می‌‏توان به جریان «جهانی‌سازی» تشبیه کرد که موجب بازتعریف حوزه‌های مختلف زیست از جمله تجارت، اجتماع، فرهنگ، سرگرمی و حقوق شده است.

در این کتاب، همگرایی و تحولات فناورانه رسانه‌ها در چهار بخش تشریح و تبیین شده است:

بخش اول- جنبه‌های نظری

مقاله‏‌های مرتبط با این بخش عبارتند از: «فناوری‏‌های نوین ارتباطی؛ مدلی برای همگرایی فناوری، انسان و جامعه؛ دکتر مسعود کوثری»، «همگرایی رسانه؛ پیشینه تاریخی و آینده پیش رو؛ دکتر زهره شاه‌‏قاسمی» و «چالش‌ها و ظرفیت‌های همگرایی رسانه‌ای در جهان دوفضایی شده؛ علی حاجی‏‌محمدی».

بخش دوم- جنبه‌های رسانه‌‏ای

این بخش شامل چهار مقاله است: «فناوری‌های نوین پخش تلویزیونی و سیاستگذاری تلویزیون در ایران؛ دکتر عبدالله بیچرانلو»، «سینما و فناوری‏‌های نوین ارتباطی؛ بهارک محمودی»، «بازی‌های آنلاین و همگرایی رسانه‌‏ای: ترکیب خلاقانه رسانه‌ها؛ مطالعه موردی بازی تراوین؛ دکتر آوات رضانیا» و «همگرایی فناوری با رویکرد رسانه‌های اجتماعی؛ جواد افتاده».

بخش سوم- جنبه‌های روزنامه‏‌نگاری

مقاله‌‏های این بخش عبارتند از: «همگرایی در رسانه‏‌های خبری آنلاین: بررسی انواع همگرایی در روزنامه‌های چاپی و آنلاین؛ دکتر مقداد مهرابی» و «از روزنامه‌‏نگاری شهروندی تا شبکه‌وندی؛ همگرایی و آینده‌‏نگری یک حرفه؛ دکتر حسین بصیریان جهرمی».

بخش چهارم- جنبه‌های اجتماعی

مقاله‏‌های این بخش شامل «تحولات فناورانه رسانه‏‌های اجتماعی و مشارکت سیاسی؛ دکتر حمیده مولایی» و «همگرایی رسانه‏‌ها و آموزش مجازی در مدارس و دانشگاه‏‌ها؛ دکتر عباس تقی‌‏زاده» است.

کتاب «رسانه‌‏ها؛ روند همگرایی و تحولات فناورانه» در ۳۲۶ صفحه و شمارگان ۱۰۰ نسخه و با قیمت ۱۵۰ هزار ریال منتشر شده است.