چند وقتی است که سوشال مدیا به روز نشده است! درگیر پنجمین نمایشگاه و جشنواره رسانه های دیجیتال بودم و امروز روز آخر آن است، به طور خلاصه از چند منظر می توان به این نمایشگاه نگاه کرد:

۱- مخاطب: تبلیغات لازم و کافی برای جذب مخاطب برای این نمایشگاه نشده بود. اما در بعداظهرها و روزهای منتهی به پایان سیل مخاطب سرازیر شد. برخی از مخاطبان توقع داشتند در این نمایشگاه ال سی دی هم به فروش رسد! حتی به نظرم جای بازی های رایانه ای در این نمایشگاه نیست! نمایشگاه فروشگاه نیست. حتی به نظرم محل بازاریابی نیست. محل بازارسازی و لابی گری است. محلی برای ارتباط مستقیم با مخاطب است. حضور دانش آموزان دبیرستانی به تفکیک جنسیت صبح ها به نمایشگاه جان می داد.

۲- شرکت ها و خدمات: سه دسته بندی عمومی می توان برای آنها تلقی کرد: الف- شرکت های تخصصی و حرفه ای: عموما به دنبال جذب مخاطب فعال و گسترش دامنه ارتباطاتشان بودند. محصولات جدید و خدمات متنوعی ارایه می کرد. حضور آنان به آدم دلگرمی می داد. بماند که تیغ اداره مالیات را به جان خریدند! ب- شرکت های نوپا (استارتاپ ها): عموما نمایشگاه را محلی برای شروع فعالیت و ارتباط با مخاطب در نظر گرفته اند. برخی از آنها خدمات جالب و متنوعی ارایه می دادند، به قولی منحصر به فرد خودشان بود. زیرا استعداد و خلاقیت هیچوقت متوقف نمی شود. ج- موج سواران: برخی از شرکت ها نیز از فضای ایجاد شده توسط سایر شرکت ها و فعالان استفاده می کردند و ارایه خدمت می کردند. به عنوان مثال در حوزه شبکه اجتماعی چند شرکتی بودند که یک قالب برای سی ام اس حتی داخلی ایجاد نمودند و ادعای ایجاد فلان شبکه اجتماعی را می کردند! به عنوان مثال از یکی پرسیدم که چرا عنوان شبکه اجتماعی برای وب سایت خود گذاشته اید. پاسخ داد: چون بانک اطلاعاتی بزرگی داریم!

۳- میزبان: جالب است در همه جای دنیا هر سال که از برگزاری یک نمایشگاه می گذرد، تجربیات افزوده و خدمات کیفی تر می شود. اما گویا اینجا متفاوت است. هر سال تجربیات از صفر آغاز می شود. به عنوان مثال فضایی برای نشستن یا تکیه دادن مراجعه کنندگان در شبستان وجود نداشت. هوای داخل شبستان بسیار گرم بود. کروکی غرفه ها در وب نبود. دیگر اپلیکشنی برای موبایل که آرزوست!

۴- نشست ها و کارگاه های آموزشی:  بیش از ۹۰ عنوان نشست و کارگاه در نمایشگاه رسانه های دیجیتال برگزار شد. لیست نهایی سخنرانان و ریز برنامه ها بسیار دیر ارایه شد. برنامه ای برای جذب مخاطب برای نشست ها وجود نداشت. تجربه شخصی نشان داد، که ریجستر آنلاین مخاطبان قبل از برگزاری نشست و کارگاه بسیار مفید و کارآمد است. این احساس در ذهن مخاطب بود که در کل این نشست ها برای پر کردن رزومه مسوولان نمایشگاه برگزار شد. نه برای مخاطبان!

۵- سازمان های دولتی: اصلا چه لزومی برای حضور ادارات کل استانی ارشاد در نمایشگاه رسانه های دیجیتال وجود دارد! نه به مخاطب اهمیت می دهند و نه محصول مخاطب محور دارند! باز این احساس وجود داشت که برای پرکردن فضای نمایشگاه آنها شرکت داشتند.

۶- بین الملل: بخش بین الملل که در طبقه دوم شبستان واقع شده بود. کلا برای یدک کشی عنوان “بین المللی” جشنواره و نمایشگاه بود. بماند که روز یک شنبه جدا از سایر بخش ها افتتاح شد آن هم به دلیل آماده نبودن غرفه ها! فکر کنید غرفه رایگان دریافت کنید و بازهم در حضور … خدمات مبتنی بر مخاطب هم که دیگر حرفش را نزنید. در کل به نظرم بخش بین الملل یک استخوان اضافی بود.

نمایشگاه رسانه های دیجیتال به هر منوال امسال هم گذشت. اما هنوز احساس می شود این یک نمایشگاه تخصصی نه یک نمایشگاه اجتماعی! بزرگترین مزیت برای من دیدن دوستان آنلاین و آشنایی با دوستان جدید بود. دیدار دوستان قدیمی که دیگر هیچ!