کاغذ گران شده است، بسیار کتاب هایی نوشته شده اند اما چاپ نشده اند! یا کتاب هایی که چاپ شدند و در فروشگاه ها خاک می خورند! واقعا مشکل کجاست! مشکل تنها گرانی کاغذ نیست! از مشکلات فرهنگی جامعه هم بگذریم.

همه مشکل اصلی بازار نشر جامعه عدم تناسب عرضه و تقاضاست. البته این تنها به حوزه نشر بر نمی گردد ولی حوزه نشر از این بابت بسیار ضربه می خورد. حال سوال این است که اینترنت چه راهکاری برای آن دارد؟ اینجاست که مفهوم چاپ کتاب براساس تقاضا (Print On Demand Books) شکل گرفته است.

چاپ براساس تقاضا به روشی در چاپ و کسب و کار اطلاق می‌شود که بعد از ظهور چاپ دیجیتال مفهوم پیدا کرده است. در این روش محصول چاپی بعد از آنکه نیاز به استفاده و یا خرید از آن ایجاد شد چاپ می شود. یک کتاب در این روش زمانی چاپ می‌شود که مشتری تقاضای خرید آن کتاب را داشته باشد. در چاپ بنابر تقاضا، هزینه هر نسخه از محصول چاپ شده به تیراژ آن بستگی ندارد و از یک نسخه تا هزار نسخه قیمت محصول چاپی ثابت است. (۱)

در واقع با کمک سیستم های چاپ بنابر تقاضا یک نسخه چاپ شده نمونه در کتاب فروشی ها و یا نسخه کتاب الکترونیکی آن در وب سایت های مخصوص فروش کتاب مانند آمازون به خوانندگان نشان داده می شود تا پس از سفارش آنها چاپ شده و به آدرس آنها ارسال گردد. بدین ترتیب دیگر نیازی به اتلاف حجم وسیعی از کاغذ نبوده، اشکالات موردی کتاب ها بدون صرف هزینه و در زمان کوتاه قابل اصلاح می باشد. در این روش به دلیل ارسال و نگه داری فایل الکترونیکی کتاب، توزیع کتاب در کتاب فروشی های سراسر جهان آسان، سریع و کم هزینه گردیده است.

سرویس های آنلاین متنوعی برای چاپ کتاب براساس تقاضا در جهان شکل گرفته است که از جمله آن می توان به Blurb، Lulu، Booksurge Xlibris، Moo، Love Online Print  Printondemand، Spiderwise، Imex Print Services و Fast Print اشاره کرد. (۲)

به واقع، حوزه نشر کشور در استفاده از تکنولوژی و مفاهیم آن عقب است زیرا گام که در این عرصه برداشته می شود برای حل مشکل جاری است نه مشکل آتی! سرعت تغییرات در این حوزه با ظهور اینترنت آنقدر بسیار است که اگر تنها به فکر حل کردن مشکل جاری باشیم و اگر در آن موفق هم باشیم باز مشکل آتی به مشکل جاری تبدیل می شود! باید چندگام جلو بود. همین